0
Items : 0
Subtotal : 0.00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0.00
View CartCheck Out

Ziggo hoeft geen NAW gegevens te overleggen aan filmdistributeur

Dutch FilmWorks heeft vrijdag een belangrijke nederlaag geleden in een zaak die het tegen kabelbedrijf Ziggo heeft aangespannen. Ziggo hoeft Dutch FilmWorks geen inzage te geven in de persoonlijke gegevens van mensen die illegaal een film gedownload hebben.

Dutch FilmWorks wilde namen, adressen en woonplaatsen van 377 personen die de film The Hitman’s Bodyguard hadden gedownload. Deze downloaders wilde het bedrijf tot een schikking dwingen.

In de periode 21 december 2017 tot en met 2 februari 2018 zijn vele duizenden IP-adressen vastgelegd waarmee de film via BitTorrent-netwerken zou zijn uitgewisseld.

In december 2017 maakte de filmdistributeur al bekend dat het downloaders een voorstel tot de betaling van 150 euro wilde doen, maar daarna werd het stil.

Eind vorig jaar leek het er nog op dat de campagne van Dutch Filmworks om individuele downloaders fikse rekeningen te sturen voor illegale kopieën volledig mislukt was. Op vragen van het Belgische Datanews over de status van de campagne kwamen nauwelijks concrete antwoorden.

Er was ook flinke kritiek op de plannen. Rejo Zenger van Bits of Freedom vond het ‘moeilijk verteerbaar’ dat iemand die sporadisch illegaal een film download het risico loopt op een torenhoge boete van honderden euro’s. Dat staat niet in verhouding met de schade die uploaders veroorzaken.

De distributeur heeft volgens de rechter onvoldoende duidelijk gemaakt op welke wijze zij de IP-adreshouders wil benaderen. Zo is niet duidelijk of zij de IP-adreshouder als de downloader zal aanmerken. De IP-adreshouder hoeft namelijk niet diegene te zijn die de film ook gedownload heeft. Ook is niet duidelijk of een voor te stellen schikkingsbedrag wel overeenkomt met de feitelijke schade en is het niet duidelijk wat Dutch Film Works aan de IP-adreshouder zal meedelen omtrent de rechten en plichten van de IP-adreshouders.

Bron: Emerce

Leave a Reply